Generalforsamling 2025 – Formandens beretning.
Vi mindes de der ikke er hos os længere med 1 minuts stilhed.
Bestyrelsens organisation
I 2024 har vi ændret den måde vi samarbejder på i bestyrelsen, vi har sammensat 5 arbejdsgrupper for hhv. Administration & økonomi, Å-gruppen/vandpleje, Havturer, Aktiviteter & PR, Lodsejer/Fiskevand.
Hver gruppe ledes af et medlem af bestyrelsen, men det er ikke kun bestyrelsen der sidder i arbejdsgrupperne, vi trækker på medlemmer med interesser og kompetencer som vi har brug for i arbejdsgrupperne.
Nyhedsbrevene
I 2024 har jeg forsøgt at øge informationerne om det der sker i foreningen, der er således udsendt 19 nyhedsbreve i 2024. Tak til Torben for hjælpen med at sætte nyhedsbrevene op og udsende dem til alle jer der abonnerer på nyhedsbrev. Vi har tidligere kæmpet en del med at få billeder ind, så det er dejligt at det nu ser ud til at virke stabilt. Det vil vi benytte os mere af i 2025.
Modtager du ikke mails med nyhedsbrevet, så tjek Spam filtrene i dit mailsystem.
Hvis du ikke er tilmeldt Nyhedsbrevet, så gå ind på pirken.dk og klik på medlems info/registrer data og meld dig til. Hvis du har brug for hjælp så kontakt Torben (Kassereren).
Limfjorden
Limfjorden er vigtig for opgangen af havørreder til vores åer, så derfor støtter vi op om Limfjordssammenslutningens aktiviteter for at forbedre forholdene i Limfjorden.
Limfjordssammenslutningen og DSF udarbejdede i 2020 en række forslag, der blev fremsendt til ministeriet sammen med en opfordring til at få ændret de nuværende bekendtgørelser.
Efterfølgende er fritidsfiskernes to landsorganisationer blevet inddraget, og der er opnået enighed om de fleste af de forslag, der stilles, mens det i nogle få tilfælde ikke er lykkedes.
Det er så op til ministeriet at træffe valg, hvilket almindeligvis sker efter biologisk rådgivning fra DTU Aqua. Det nye fælles ide-katalog blev endelig færdiggjort den 2. juli 2024 og er fremsendt til ministeriet med endnu en opfordring til at få revideret de nuværende regler.
Selv om der ikke er opnået fuld enighed, så er man nået langt på trods af forskellene mellem lystfiskerne og fritidsfiskerne, idet begge parter er gået konstruktiv ind i arbejdet, og de har vist stor forståelse for, at vi skal have et regelsæt, der bedre sikrer et bæredygtigt fiskeri i fjorden og i højere grad beskytter havørrederne fra de mange vandløb, der løber til Limfjorden.
Blandt andet er der enighed om:
-
Fangstbegrænsninger på 2 havørreder per fisketegn/dag (gælder både lystfisker og fritidsfisker)
-
Udvidede fredningstiden for farvede fisk og nedgængere til 16. november til og med 15. marts.
Hvis ovenstående indføres har pkt. 2 ikke indflydelse på vores fiskeri i åen, da vi allerede har denne fredning frem til 31. marts. Hvis pkt. 1 mht.. fangstbegrænsning indføres i Limfjorden, vil et forslag om at følge den samme fangst begrænsning i åen blive taget på dagsordenen til beslutning. I dag er fangstbegrænsningen i Lerkenfeld å 3 ørreder pr. dag.
Ny forvaltningsplan for hummerfiskeri i Limfjorden indeholder også noget som kan være positivt for vores havørred fiskeri.
Limfjorden: Bekendtgørelse om erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri af hummere
§ 12. Det er ikke tilladt at anvende nedgarn i fiskeriet i Limfjorden fra og med den 1. april til og med den 30. november, undtagen Nissum Bredning, der dækker Limfjorden vest for Oddesundbroen. (Dette er pga. fiskeriet af taskekrabber i denne del af fjorden).
Da andre undersøgelser viser at hovedparten af havørrederne, der går op i Lerkenfeld å kommer fra øst vurderes det at dette forbud mod nedgarn vil gavne opgangsbetingelserne for havørreden.
§ 14. Bekendtgørelsen træder i kraft 1. februar 2025
Fiskesæsonen i Lerkenfeld å
Sæsonen 2024 var præget af en del varme først på sæsonen og så kom der også en del vand, som satte gang i opgangen af havørreder, der er set blanke fisk igennem hele sæsonen selv på de sidste ture før fredningen har vi hørt om nystegne blanke fisk og vi mødte også de små blanke ”grønlændere”.
Der er rapporteret nogle få fisk mere i 2024 i forhold til 2023, men når man tager i betragtning at de 33 rapporterede fisk er fordelt på kun 10 fiskere, hvor storfanger Kristian alene står for der 12 rapporter havørreder.
Men der må være flere end 10 ud af vores 269 medlemmer der fisker og fanger fisker i Lerkenfeld å, så det tyder på at der stadig er mange fangster der ikke bliver indberettet.
Fangstindberetning
Først en stor tak til jer der har indberettet fangster i 2024!
Det giver os vigtig viden om åens fiskebestande og er nødvendigt supplement til de andre bestandsundersøgelser vi får lavet.
Der er indsendt 32 fangstrapporter i 2024, heraf 1 rapport med 2 fisk.
Der er indberettet i alt 32 Havørreder:
2 blanke ”grønlændere” under 40 cm
12 fisk mellem 40 og 50 cm (snit på 46 cm)
12 fisk mellem 51 og 60 cm (snit på 57 cm)
4 fisk mellem 61 og 70 cm (snit på 66 cm)
2 fisk over 70 cm (75 og 77 cm)
Desuden blev der rapporteret 1 flot Bækørred på 44 cm.
Gennemsnitsstørrelsen af havørred over målet er 53,5 cm.
Årets største på 77 cm / 6,45 kg (Kondition: 1,41) blev fanget af Vagn Jensen.
Stort tillykke til Vagn for den utroligt flotte fisk, som nok er storfavorit til årets fisk i åen.
Generelt blev der i 2024 indberettet flere fisk over 50 cm også flere flotte fisk mellem 60 og 70 cm, som helt manglede i 2023.
Vigtigt: Indberetningerne af fangster betyder meget for foreningens arbejde både med fiskepleje og medlemspleje.
Vi vil derfor igen kraftigste anmode
alle medlemmer om at rapporterer deres fangster på hjemmesiden - gerne med billede. Husk at vi også gerne vil have rapporteret fisk der genudsættes. Skriv f.eks. 0 i vægt eller skriv genudsat elle C/R i ”Fangst beskrivelse”.
Alternativt send rapport evt. med billede til Pirkens mailadresse:
pirken1956@gmail.com eller til en af os i bestyrelsen, så skal vi nok hjælpe.
Vi har ikke i årets løb arbejdet videre med Fangstjournalen.dtu.dk, vi er simpelthen bange for at gøre det endnu vanskeligere at få jer medlemmer til at indberette fangster. Så indtil videre forsøger vi at følger de erfaringer andre foreninger har med brugen af Fangstjournalen.dk.
Markedsførings aktiviteter 2024
I arbejdet på at skaffe nye medlemmer blev der i året løb lavet følgende tiltag:
Udstillings stand på messen ”Jagt og Udeliv” i Aars som igen var godt besøgt, selv om der er meget fokus på jagt og udendørs livet generelt. Vi fik promoveret foreningen godt og vi kunne byde en del nye medlemmer velkommen i Pirken.
Vi deltager også på messen i februar 2025 !
Som noget nyt lavede vi en introduktionsaften af fiskeriet i vores to åer
Der var en rigtig god deltagelse og positive tilbagemeldinger.
Tak til Vagn Olesen, Erik Busk og Peter Bjerregaard for indsatsen.
Efterfølgende lavede Peter Bjerregaard en guidet tur ved Lerkenfeld å, som vi også har fået gode tilbagemeldinger på.
Tak til Peter for indsatsen! - håber at du måske har mod på at gentage succesen i år ?
Vi planlægger også at lave en introaften til åerne i 2025.
Vi overvejer at udvider tilbuddet til også at omfatte potentielle nye medlemmer, så de også kan komme og få en god introduktion til åen, før de beslutter sig til at blive medlem.
Udendørs aktiviteter 2024:
Vi har igen i år haft et alsidigt aktivitets program med for vores medlemmer.
Premiere tur til Lerkenfeld med suppe d. 2. marts,
Fladfisketur til Vestkysten 27. april,
Havbars turen til Vestkysten 16. juni.
Havørred tur til Mariager fjord 22. september og
Fladfisketur til Østkysten 5. oktober og
Afslutnings hygge med suppe i Skovhytten ved Lerkenfeld å den 10. november.
Der var en fin tilslutning til alle vores turer, som gjorde dem ekstra hyggelige at deltage i.
Havfiskerne
Havfiskerne havde 10 turer på programmet i 2024, i samarbejde med Snøren Gug, men, ca. halvdelen blev aflyst pga. vejret.
Præmieturen aflyst - dårligt vejr. måske bedre held Kr. Himmelfartsdag i år ?
Der har været nogle ture fra Vorupør med båd fra stranden – en oplevelse i sig selv.
Desuden ture fra Hanstholm med bådene Nordsøen og Seagull.
”Fleggaardturen” Den meget populære årlige tur til Fynshav blev igen en stor succes.
De var 10 mand af sted. Der blev hygget med lammekølle mv. fredag aften. Lørdag var der afgang med det gode skib Nana, en 8 timers fisketur hvor der blev hjemtaget 544 rødspætter, de fleste mellem 27 og 32 cm, men med 5 flade over 40 cm. Lørdag aften var menuen stegte rødspætter med nye kartofler og persillesauce.
Alle var trætte efter en hel dag på havet, så kl. 22:45 var der helt ro. Søndag formiddag gik det igen mod nord. En tur der absolut kan anbefales, men der er også rift om pladserne.
Nytårsturen 28/12 tog 14 mand af sted på havet. Ifølge Peter H var det en tur til glemmebogen, søgang, regn, koldt som bare den og ingen fisk at skrive hjem om. 5 småtorsk fordelt på 14 mand.
Indendørs aktiviteter 2024:
Klubaftner med fluebinding: Der foregår i et rigtig godt samarbejde med FFFD. De fleste fluebindingsaftner er det med en dygtige fluebindere som binder aftenens flue og vi andre får materialer stillet til rådighed og binder efterfølgende (næsten) den samme flue.
Der bliver heldigvis også masser af tid til snak og hyggeligt samvær. Det er godt at se at der også er nogle der møder op for at deltage i det sociale samvær uden nødvendigvis at binde fluer. Så mød endelig op hvis du vil have en hyggelig aften i løbet af vinteren.
Foredrag/filmaftener: Vi fyldte klublokalet til både foredrag/filmaften under overskriften: ”Stallingefiskeri i Norge. Strømvand” med undertegnede og foredraget ”Sverige fra Nord til Syd” med Laurits Flowbinder. Det var begge åbne arrangementer som gav PR for klubben og efterfølgende nye medlemmer.
Det store krebsegilde: I 2024 prøvede vi noget nyt, nemlig at arrangere et krebsegilde.
Vi mødtes i klubhuset til morgenkaffe og derefter tog på jagt efter de invasive signalkrebs. Bagefter mødes vi igen i klubhuset. Ved Knuds hjælp fik vi, i fællesskab, fremtryllet de mest fantastiske retter af de 2-300 krebs vi havde fanget. Det blev en herlig kolonarisk oplevelse, i super godt selskab ! .
Tak til Knud og hans hjælpere Thomas og Anders for indsatsen, jeg er glad for at i har sagt ja til at vi forsøger at gentage succesen i 2025
Andespillet Som igen er blevet en tradition havde god deltagelse og blev en rigtig god og hyggelig aften, hvor en stor del af deltagerne kunne gå hjem med en eller flere flotte præmier.
Den årlige julefrokost var vi desværre nødt til at flytte en dag på grund af dobbeltbookning af klublokalet. Der var alligevel en rigtig god deltagelse og en super fin lejlighed til at snakke med nogle af dem man ellers sjældent møder til arrangementer eller åen. Det var sikkert også en fin lejlighed for de nyere medlemmer til at trække viden og skrøner ud af de gamle garvede medlemmer. Der er booket lokale så det bliver en lørdag i 2025.
Tak til alle jer der har deltaget i vores arrangementer i 2024 og gjort det både sjovt og hyggeligt at være med til - også tak til jer der har hjulpet !
Aktiviteter 2025
Klubaftnerne kører videre hver anden uge frem til og med 24. april. Vi har lagt aktivitetsplanen ind i kalenderen og under arrangementer på både hjemmesiden og på facebook. Der kommer sikker yderligere nogle aktivitet til, så hold øje med vores nyhedsbreve og hjemmesiden Pirken.dk.
Læg specielt mærke til de to kommende foredrag/filmaftner i hhv. februar og marts.
Lodsejere
Den årlige uddeling af lodsejerkurve blev gennemført med fantastisk hjælp fra vores to tidligere formænd Allan Schiby og Hans Jørgensen. Kæmpe tak til dem begge for deres store indsatsen.
De kunne i øvrigt berette at de lodsejere de traf hjemme, heldigvis var meget positive over for foreningen og havde ikke noget at udsætte på vores færden ved åen.
Der er ikke noget nyt om den bom der var planlagt ved Lerkenfeld gods, vi ved ikke om den kommer på et tidspunkt, men der har efter sigende været lidt problemer med at få kommunens tilladelse idet pladsen har været offentlig tilgængelig i rigtig mange år. Det kunne måske være en fordel at den kom op, så vi slap for at nogen tømmer affald og skrot på pladsen, som vi har set i år.
Generelt har vi haft et rigtig godt og positivt samarbejde med lodsejerne.
Der skal derfor lyde en stor tak til alle vores lodsejere for et godt samarbejde i 2024 !
Den bom der var annonceret ved P-pladsen ved godset er åbenbart på pause. Vi presser ikke på for at få den sat op.
Der har været et tilfælde med dumpning af skrot netop her, så måske kommer der gang i sagen igen, vi følger det og i vil i blive orienteret via Nyhedsbrev og facebook.
Husk i øvrigt !
Observerer du at der er kommet nye ejere, så giv et besked til foreningens gerne på mail
pirken1956@gmail.com så vi kage tage kontakt til lodsejeren.
Vi skal helst ikke risikere at kommer forkert ind på hinanden, fordi vi ikke har kendskab til at der er kommet nye ejere.
Foreningen kan kun bibeholde fiskevandet ved at have et godt samarbejde med lodsejerne.
Det er også meget vigtigt ved fremtidige udlægning af gydegrus og andre projekter med udvikling af miljøet i vandsystemet.
Ryå / Sammenslutningen Nedre Ryå (SNR):
Pirken er medstifter af SNR som afholdt en del junior arrangementer, som dermed hjælper med juniorarbejdet i moderforeningerne, aktivitet der skal være med til at fastholde junior medlemmer og gerne skaffe flere. Erik Busk (Pirken bestyrelse) er involveret i dette arbejde igennem hans plads i SNR.
Den årlige fiskekonkurrence havde igen med ca. 40 deltagere, lidt færre end tidligere år. Der var fint med fisk, en del valgte at genudsætte deres fangster.
Lerkenfeld å / Vandpleje:
Vi hjalp i 2022 DTU Aqua med mærkning af nedgængere og grønlændere i Lerkenfeld å . Der er tale om mærkning med 2 forskellige aktive ultralyds-mærker der kan spores på nogle ultralyds-modtagere placeret på strategiske pladser i Limfjorden. Desuden blev 10 sæler udstyret med avanceret sender/modtagerudstyr så forskerne kunne følge deres bevægelse og nærkontakt med mærkede ørreder.
Den ene type mærker sender ultralyd på 69kHz som sælerne kan høre. Den anden type sender på 180kHz som ligger udenfor sælernes hørbare område.
Hovedundersøgelsen for DTU Aqua var at undersøge om de hørbare mærker tiltrak sælerne så de lettere kunne finde og æde de ørreder der var mærket med hørbare mærker.
Resultaterne fra hovedundersøgelsen viser at sælerne ikke bruger de hørbare ultralydssignaler (69kHz) som ”madklokke”. Det er vigtig viden for forskerne, men måske ikke så interessant for os som lystfiskere.
Det der er mere interessant for os som lystfiskere er de resultater der viser ørredernes bevægelser i fjorden og de ”dødelige hot-spots” hvor ørred og sæler er koncentreret og hvor der er overlap i det samme tidsrum altså der hvor mange ørreder formentligt bliver ædt. Det absolut farligste område for vores Lerkenfeld ørreder er området omkring Hvalpsund. Generelt er fjorden vest for Løgstør hårdt belastet af sæl prædation.
Vi håber at der kommer flere resultater ud af det store datamateriale der er indsamlet, som forhåbentligt kan bruges til at forbedre ørredens overlevelseschancer i Limfjorden.
Regulering af Skarv
I lighed med tidligere år, blev der reguleret Skarv, som er en trussel for ørredbestanden i åen.
Vi har også fået tilladelse til regulering i 2025 og der er lavet aftale med jægere.
Grødeskæringen
Vi har igen i 2024 haft nogle problemer med grødeskæringen, men vores Å-gruppe følger det hele tiden tæt og griber ind når det køre af sporet. Der har været en del dialog med dem der er ansvarlige for skæringerne og vi tror på at det bliver bedre, men det er ikke nogen let opgave. Heldigvis har vi Sebastian med i bestyrelsen og Å-gruppen, han arbejder med dette område til daglig og bliver forhåbentlig direkte involveret i vedligeholdelsen af mere af Lerkenfeld å i år.
Vi vil også forsøge at få endnu bedre informationer om hvornår grødeskæringen foregår, men da grødeskæringen er vejrafhængigt er det ikke let at få oplyst tidspunkter ret meget før det faktisk sættes i gang.
Men vi vil fortsat prøve at få formidlet tidspunkterne på facebook, så snart vi har oplysningerne.
Arbejdsdage ved åen
Lørdag d. 13. april havde vi arbejdsdag ved Lerkenfeld å. Det var dejligt at se at så mange havde meldt til og stod tidligt op, så vi kunne mødtes ved Skovhytten kl. 8. Efter rundstykker og kage var Å-gruppen klar til at uddele arbejdsopgaverne til de forskellige arbejdsteams. Vagn havde lagt et stort stykke forarbejde med at hente og korte træet op som skulle bruges til de mange nye broer/spange. Han kørte også en runde og fik læsset træ og værktøj af så tæt på hvor det skulle bruges. Vejret var også med os denne dag så arbejdet skred hurtigt frem, så da grillen var varm kl. 14 var alt det planlagte arbejde udført og alle kunne velfortjent nyde de varme hotdogs og få noget koldt at drikke.
Der skal lyde en kæmpe takt til alle jer der frivilligt stillede op og gjorde en kæmpe forskel så åen er klar til sæsonen for alvor går i gang.
Nu kan ser vi frem til de første store klækninger som sætter skub i ørreden og ikke mindst de første store havørreder der nok snart indfinder sig i åen, selv om der nok går en måned eller to før det for alvor går løs.
Planer for tiltag i åen 2025
Å-gruppen (Vandplejeudvalget) har under Kents ledelse hold møde og de har lavet udkast til en prioriteret vedligeholdelsesplan for Lerkenfeld å for de kommende 5 til 10 år. Planen sendes til Rebild og Vesthimmerland kommuner for at få deres kommentarer.
Udgangspunktet for planen er at sætte fokus på det tiltag der giver størst effekt i forhold til indsatsen indsats, altså ”de lavt hængende frugter”.
Det betyder bland andet at der er fokus på det små bække som vi ved har potentiale og hvor der er mad og skjul til de små nyklækkede fisk, og mindre fokus på hovedløbet hvor overlevelsen erfaringsmæssigt er mindre for de nyklækkede fisk.
Der er således 5 bække på listen i Rebild kommune og 5 andre i Vesthimmerlands kommune.
Lerkenfeld Å projekt 2025 - Prioritet 1 er Odderbækken, videreføre arbejdet som Vesthimmerlands Kommune startede i 2022 - gydegrus, sten og udplantning af skjul. (Forslaget herom er sendt til kommunen)
Desuden er der udpeget 5 steder hvor gruppen vil udføre specifikke mindre vedligeholdelses opgaver i 2025 som bl.a. luftning af gydebanker og udplantning af vandranunkler.
Kennet og hans vandpleje gruppe har lavet et rigtig godt stykke arbejde som vi må håbe giver gode resultater, til glæde for os alle og den vilde naturen.
Lodsejeren (nedstrøms Kællingetand hytten) har fået tilladelse til et forbedringsprojekt for Dollemosegrøften. Å-gruppen har vurderet at vi selv har andre bedre projekter, som vil give bedre udbytte i forhold til indsatsen. (Vi er nu heller ikke blevet kontaktet ang. hjælp).
ASF hytten ved Lerkenfeld å
Hytten er ikke så dårlig som først antaget, men den trænger i den grad til rengøring og vedligeholdelse.
Vi undersøger muligheden for at etablere et lille projekt med at få ASF hytten istandsat, bl.a. ved at søge eksterne midler til materialer.
Der er mange forskellige opgaver der skal løses, så vi har brug for din hjælp – så meld dig under fanen med mail til
pirken1956@gmail.com !
Om vi kan gennemføre projektet afhænger således både af muligheden for at skaffe penge til materialer og for vore medlemmers vilje til at bidrage med en frivillig arbejdsindsats.
Tak for ordet.
John Larsen
Formand
Sportsfiskerforeningen PIRKEN